Verhuren van uw woning als u op reis gaat

Wanneer je voor een paar maanden of een jaar op reis gaat maar u wel uw woning wilt behouden kunt u gerust een tijdelijke huurder toelaten.  Zoals in het vorige artikel al besproken is dien je om je huis te verhuren eerst toestemming te verkrijgen van uw hypotheekverstrekker.  Uw hypotheekverstrekker is namelijk eigenaar van uw huis, het huis is het onderpand van de hypotheeklening.

Je kunt ook je huis ‘In bewaring geven’. In bewaring geven is ongeveer hetzelfde als verhuren met als groot verschil dat degene die jouw huis “bewaart” minder rechten heeft als een reguliere huurder. Hierdoor is de bewaarder makkelijker uit je huis te zetten en zal een bank ( of andere hypotheekverstrekker), je woningbouwvereniging of huiseigenaar veel eerder akkoord gaan met onderhuur.  Nadeel hiervan is dat je vaak wat minder huur kunt vragen.

Voor het vinden van een huurder kun je een verhuurmakelaar inschakelen. Je kunt bij hen vaak kiezen voor verschillende soorten dienstverlening. Je kunt hen de huurders laten zoeken, een contract op laten stellen of hen het huis in beheer laten nemen. Zij zullen bij deze laatste ook zorgen voor het financiële gedeelte zoals het beheren van de borg en het innen van de huur. Ook zorgen zij voor een incassobureau wanneer er niet betaald is. Het beheer kan ook nog inhouden dat zij klein onderhoud regelen zoals reparaties. Dit betekent gewoon dat ze een bedrijf opbellen en zorgen dat de klus geklaard wordt.