Soorten dakbedekking voor platte daken en hun levensduur

Naast huizen met een plat dak, hebben ook veel schuurtjes, garages en carports behoefte aan een ander soort dakbedekking dan dakpannen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Een plat of bijna plat dak kan worden bedekt met bitumen, golfplaten, EPDM of met pvc kunststof dakbedekking. Iedere soort heeft specifieke voor- en nadelen, en gaat meer of minder lang mee. Hier zetten we de meest voorkomende dakbedekkingen voor platte daken, schuurtjes en afdaken op een rijtje, samen met hun belangrijkste eigenschappen en levensduur.

Golfplaten

Golfplaat is eigenlijk een verzamelnaam, gebaseerd op de vorm, van verschillende soorten materiaal als dakbedekking. De golvende structuur zorgt voor een basale waterafvoer, vooral als ze lichtjes schuin worden gemonteerd. Materialen die gebruikt werden en worden voor golfplaatdaken zijn asbestcement, glasvezel, verzinkt staal, aluminium en kunststof. Golfplaten zijn makkelijk te verwerken en niet duur, maar bieden weinig isolatie en zijn niet heel erg mooi. Om deze redenen worden ze dan ook vooral gebruikt op schuurtjes, garages en afdaken. Afhankelijk van het materiaal hebben golfplaten een levensduur tot wel 40 jaar.

Bitumen

De belangrijkste voordelen van bitumen als dakbedekking zijn de relatief makkelijke verwerking en de lage prijs. Bitumen worden als matten afgerold op het dak en met een brander verwarmd: hierdoor smelt de onderkant van het bitumen vast aan de laag eronder. Dit maakt bitumen geschikt om over een laag oude dakbedekking aan te brengen, wat erg in de kosten kan schelen (maar niet altijd aan te raden is). De levensduur van bitumen is wel wat korter dan staal of kunststof dakbedekking: in de praktijk gaat het zo’n 25 jaar mee. Bovendien moeten bitumen daken regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden.

pvc kunststof dakbedekking

pvc is een van de meest gebruikte kunststoffen door de veelzijdige eigenschappen. Ook als kunststof dakbedekking is het een veel gekozen materiaal. Op een plat dak is pvc gemakkelijk aan te brengen als folie. Hierdoor is het mogelijk, net als bij bitumen, om het over een oude laag heen aan te brengen zonder deze eerst te verwijderen. Deze folie wordt niet gebrand, maar verlijmd: het aanbrengen is dus een veiligere klus dan bitumen. Bij pvc kun je ook rekenen op een levensduur van zo’n 25 jaar, met weinig onderhoud, maar wel regelmatig schoonmaken.

EPDM

EPDM, of voluit Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, is een synthetisch rubber, en wint de laatste jaren sterk aan terrein als kunststof dakbedekking. Dat komt omdat het, als rubber, veel minder gevoelig is voor mossen en algen dan bijvoorbeeld pvc, en bovendien een langere levensduur heeft: gemiddeld zo’n 40 jaar. EPDM heeft erg weinig onderhoud nodig, wordt op maat gemaakt (zodat er zo weinig mogelijk naden zichtbaar zijn) en is ook eventueel over een oude laag heen aan te brengen door middel van lijm.

Een groendak als plat dak

Platte daken zijn een beetje saai, ook al hebben ze dankzij een pvc kunststof dakbedekking een leuk kleurtje. Kijk je liever tegen een beetje fleurige begroeiing aan vanuit je slaapkamerraam? Dan kun je het platte dak van de carport of uitbouw voorzien van een groendak. Daarbij heb je lage begroeiing (mossen, grassen, vetplanten) op het dak, die ook nog eens voor natuurlijke isolatie zorgt. EPDM is het meest geschikt voor een groendak, maar ook pvc of bitumen zijn mogelijk als ondergrond.