Last van houtworm?

Heeft u last van houtwormen in uw woning? Erg vervelend. Houtwormen kunnen in principe voorkomen in elk soort hout. Vaak zien we deze verschijnen in hout dat wordt gebruikt voor constructies. Denk dan aan hout van structuren van een huis of van meubelen. Tegenwoordig is hout vaak goed gedroogd en soms behandeld maar toch kunnen de al gelegde eitjes hier goed in overleven. Het kan dus voorkomen dat je hout koopt waar zich al eitjes van de houtworm zich in bevinden.

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten insecten, vaak gaat het echter om de klassieke houtkever. Een houtkever voedt zichzelf met hout en is een ware vijand voor de structuur van je woning, meubels en parket. De houtworm voedt zich met doorgewinterd hout, dat is hout welke al even gekapt is en niet meer leeft. Hout waar minder dan 10% water in zit is daarentegen voor hen ook niet interessant.

Je herkent activiteiten van de houtworm door het zien van karakteristieke gaatjes van ongeveer 1 mm. Als hier haten bij komen zijn er vaak dus houtwormen actief. De echte test kun je doen door een zwart vel papier onder het hout te leggen. Indien je hier houtstof op iet vallen is het hoogstwaarschijnlijk dat een houtworm actief is in het hout.

Houtwormen bestrijden laat je het beste doen door een professioneel bedrijf. Toch kun je ook zelf oplossingen vinden. Vaak is het nog goedkoper om het aangetaste meubelstuk of timmerwerk te vervangen. Natuurlijk is het altijd slim een professional te laten kijken naar de hoeveelheid schade en of het nog mogelijk is de houtworm te bestrijden.