Laminaat of laserkant

Sinds een tijdje is er weer een nieuwe mogelijkheid bij op het gebied van vloeren. De discussie over laminaat versus melamine zwelt aan. Toch blijkt de belangrijkste technologische innovatie de laserkanttechnologie.

Nulvoeg

Deze ontwikkeling in de meubel- en keukenindustrie zorgt voor een zogenaamde nulvoeg. Door het gebruik van een laserstraal met hout vervloeien de randen van het laminaat aan elkaar zonder dat er lijm aan te pas hoef te komen. Het resultaat is een verbinding zonder dat er ook maar een voeg te zien is. Naast het onzichtbaar worden van de voeg is het ook zeer hechtsterk en vocht- en warmtebestendig. Daarnaast verkleurd de kantenband niet of nauwelijks.

Ontwikkeling laserkanttechnologie

De nulvoeg is in 2004 ontworpen door een Duitse keukenfabrikant samen met de machinebouwer IMA en kantenproducent Rehau. Daarna is de laserkanttechnologie in een sneltreinvaart verder ontwikkeld tot een volwassen techniek. Nog geen tien jaar na de introductie is deze technologie de klassieke verlijmingtechnologie aan het verdringen.

Overtuigd

Steeds meer bedrijven zijn ervan overtuigd dat deze techniek de toekomst heeft en dat de discussie tussen melamine en laminaat al lang achterhaald is. De multinational Princess Keukens heeft ook in de media zijn inzichten geuit. Ze zijn fervent promotor van de technologie en zien in de toekomst een volledige vervanging.