Alles over gas water en licht bij huren

Als je te maken hebt met een woning of bedrijfspand heb je altijd te maken met gas water en licht. Dit zijn basisvoorzieningen waar je niet zonder kunt. Je hebt water, gas, warmte en elektriciteit altijd nodig. We zetten de belangrijkste dingen die je moet weten over gas water en licht bij huren op een rijtje.

Algemeen gas water licht huren

Bij het huren van een woning of bedrijfspand is gas water en licht soms al inbegrepen bij de huurprijs, maar dit hoeft niet. Informeer dit altijd goed bij de verhuurder, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Soms worden de kosten voor gas water en licht in rekening gebracht onder de servicekosten. De afspraken over gas water en licht worden altijd opgenomen in het huurcontract. Als de huur exclusief gas water en licht is, betaal je dit rechtstreeks aan de energiemaatschappij. Het is een hele taak om een energiemaatschappij te vinden die past bij je verbruik en die het goedkoopste is.

Energiemaatschappijen vergelijken

Om het vergelijken zo snel en efficiƫnt mogelijk te doen, is het handig om er een energiemaatschappij vergelijkingssite bij te pakken. Hierop kun je gemakkelijk energieprijzen vergelijken voor jouw huishouden. Je voert je adres in en het aantal personen waarmee je woont en vervolgens krijg je de goedkoopste energiemaatschappij in jouw situatie te zien. Wil je liever zelf vergelijken? Kies dan twee of drie energiemaatschappijen uit en vergelijk deze met elkaar. Probeer vooral niet om alle energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken, dit is onmogelijk. Het aanbod is tegenwoordig zo gigantisch groot. Voor zakelijke energie geldt ongeveer hetzelfde als voor particuliere energie. In het huurcontract van je bedrijfspand wordt opgenomen of de huurprijs inclusief of exclusief gas water en licht is. Kies je zelf een leverancier uit, dan kun je ook voor zakelijke energie terecht op een energiemaatschappij vergelijkingssite. Een betrouwbare leverancier van zakelijke energie is Gazprom Energy.

Vaste en variabele energie

Je hebt de keuze uit vaste of variabele energie. Dit geldt voor particuliere en voor zakelijke energie. Bij vaste energie betaal je elke maand dezelfde vaste prijs, ongeacht de huidige energietarieven. Bij variabele energie betaal je volgens de actuele energieprijs. Dit kan dus de ene maand meer en de andere maand minder zijn dan bij een vaste energieprijs. Kiezen voor variabele energie is dus een risico, omdat je nooit precies weet hoe het gaat lopen met de toekomstige energietarieven.